Sport, radio en politiek prima combi voor RVP’er Ad van Loon

RUCPHEN – RVP-raadslid Ad van Loon, is stellig: de gemeente Rucphen krijgt een regiofunctie. Hiermee doelt hij op de sociale (sport) voorzieningen, de omleiding die de dorpskernen ontlast en bedrijven verbindt plus de facelifts van de vijf centra. “De gemeente Rucphen wordt steeds aantrekkelijker, en daarvan plukken we uiteindelijk allen de vruchten.” Over zijn vooruitziende blik zegt de doorgewinterde politicus: “ Vooruitkijken blijven kijken, maar ook reflecteren. Want van onze fouten kunnen we weer leren.”

“Doordat we onze gemeente aantrekkelijker maken, met mooie dorpskernen, goede bereikbaarheid en een royaal aanbod aan sportactiviteiten, trekken we nieuwe inwoners aan. Dat geldt uiteraard ook voor ondernemers die weer zorgen voor werkgelegenheid. Welvaart, economie en welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, vat Van Loon samen.

Sportief
Vooral over de nog te realiseren Binnentuin is de fractievoorzitter van de Rucphense Volkspartij (RVP) enthousiast: “Een prachtig sportief en recreatief platform, mede in opbouw dankzij de toedracht van onze partij. De RVP staat voor goede sociale voorzieningen waarbij een sporthal en binnen- en buitenzwembad niet mogen ontbreken. Een zwembad is behalve een sportieve, ook een sociale voorziening.” Het is niet verwonderlijk dat Van Loon in zijn nopjes is met alle sportieve aanwinsten. In zijn vrije tijd is hij sportverslaggever en hij is medeoprichter van het sportgala dat helaas is opgeheven. “Sport is mijn passie. Jammer dat het sportgala in deze vorm niet meer bestaat.” Van Loon ziet graag dat de gemeente sportverenigingen ruimer gaat faciliteren voor het onderhoud van velden en accommodaties: “ Zij vormen immers al sinds jaar en dag het hart van sportief Rucphen.” Zelf fluit hij al 25 jaar wedstrijden bij voetbalvereniging RSV, en is hier sinds 2010 secretaris.

Sociaal domein
Dichter bij huis, in de kern Rucphen, zijn de vernieuwingen in volle gang. Het nieuwe gemeenschapshuis Agora en het te realiseren centrumplein worden omarmd door de RVP-er. “Het wordt prachtig, vooral als de verkeersdrukte door de omleiding afneemt.” Tevreden is Van Loon ook over de inrichting van het Sociale Domein: “De drie transities (Jeugdbeleid, Participatiewet en Wmo) binnen het sociale domein hebben we goed op rit”, waarbij hij zijn waardering voor de wethouder uitspreekt.

Wethouder
Zelf is Van Loon ook wethouder geweest. “In de periode 2006 tot 2008 was ik wethouder van de gemeente Rucphen met in portefeuille Openbare Werken, Jeugdbeleid, Volksgezondheid en Milieu. Ik werd wethouder vanuit mijn partij, de Partij van de Arbeid. Helaas kregen we binnen de partij een conflict en dat heeft mij doen besluiten vroegtijdig af te treden. Vervolgens heb ik me aangesloten bij de RVP. Dit is toch een partij die het dichtst bij mijn standpunten staat en hiermee had ik ook goede ervaringen in de toenmalige coalitie.” Zijn vroegtijdig aftreden bestempelt Van Loon als zeer ingrijpend. “De functie als wethouder heb ik altijd met veel plezier vervuld, gelukkig kan ik het aftreden nu goed relativeren.”

Radio
Zijn politieke carrière begon in Kruisland “Niet in de raad, maar als voorzitter van de afdeling Steenbergen van de PvdA”, aldus de RVP-er met het sociaal democratisch fundament. Maar Van Loon heeft nog een basis die in zijn vorige woonplaats is gelegd. “Al 24 jaar ben ik live te horen op de lokale radio. Zo presenteer ik op zaterdagmiddag het programma Couleur Locale met nieuws en interviews uit de gemeenten Rucphen en Steenbergen.” Met dit wekelijkse radioprogramma en zijn politieke input is Ad van Loon verankerd in de Rucphense gemeenschap.